Skip to main content

Nogle gange kan livet tage en uventet drejning, og man kan pludselig finde sig selv et helt andet sted, end man måske nogensinde havde forestillet sig.

En person, der kan tale med om det, er Jaqueline Jakobsen. Jaqueline stod tidligere på året i en situation, hvor hun var arbejdssøgende efter et par år væk fra arbejdsmarkedet grundet en arbejdsskade i foden. Med en naturfaglig uddannelse i rygsækken havde hun måske forestillet sig at skulle efterfølge den erhvervsretning, men i virkeligheden endte hun et helt andet sted.

Om at turde række ud

“I mødet med jobcentret bliver jeg tildelt en erhvervsmentor, og som noget af det første spørger hun mig, om jeg nogensinde har udforsket mine soft skills – altså mine personlige kompetencer. Der havde jeg ikke – jeg havde faktisk aldrig hørt om det før – men det lød da spændende.

Jeg får derefter adgang til at kunne oprette en Praice Profil, hvor jeg vælger en række ord om mig selv. Derefter blev jeg opfordret til at række ud til mit netværk – det var til gengæld lidt angstprovokerende. Det indebar jo, at jeg skulle bede om hjælp fra både venner, familie, tidligere kolleger og chefer – det havde jeg det svært ved. Jeg skulle bede folk om at afsætte tid til at hjælpe mig! Samtidig kunne jeg godt se en pointe i at få det her ekstra CV – det ville jo give arbejdsgivere en mulighed for at se, hvem jeg er som person, uden at skulle indkalde mig til samtale først. Det viste sig jo også, at mit netværk tog supergodt imod det, de ville jo gerne hjælpe.”

En overraskende indsigt

”I takt med at inputtet fra mit netværk kom ind, blev jeg virkelig overrasket over, hvilke kompetencer de havde valgt om mig som de øverste. Ord som perfektionistisk og struktureret havde jeg selv valgt øverst, men de lå meget langt nede i tilbagemeldingerne fra mit netværk. Det fandt jeg fascinerende, for det synes jeg jo selv, at jeg er rigtigt meget.

Til gengæld var det mine bløde værdier, der lå øverst i netværkets øjne. Det gav faktisk også mening, da ledere tidligere netop har rost mig for, at jeg er god til mennesker. Og nu kunne jeg se, at ord som hjælpsom og omsorgsfuld lå øverst, når man spurgte mit netværk.

Ind imellem den indsigt og nogle af de gode værktøjer, jeg fik med sammen med profilen, blev jeg lidt opmuntret til måske at ville noget mere – den her indsigt forklarede på en måde så mange ting omkring mig selv. Jeg husker, at jeg faktisk lå syg på det tidspunkt, hvor jeg skulle diskutere den her Praice Profil med min erhvervsmentor, men jeg var så opsat på sammen med hende at blive endnu klogere på det her, at jeg simpelthen ikke kunne aflyse og udskyde – jeg insisterede derfor på i stedet at mødes online. Jeg følte virkelig, at jeg fik viden med, som jeg kunne bruge til noget!”

Tid til at tænke nyt og anderledes

“Man kan godt have uddannet sig i en retning, men finde noget andet spændende. Jeg har for eksempel altid syntes, at det var sjovt at undervise og lære fra mig. Jeg havde dog ikke tænkt undervisning ind for mig som et reelt erhverv, da jeg ikke var uddannet til det. Der er jo meget mere end det rent faglige, der skal til. Jeg har ikke vidst, at jeg passede til det – eller kunne dét, jeg skulle kunne for at gøre det professionelt. Jeg havde jo læst geologi, et hardcore naturfag. Men med indsigten i mine personlige kompetencer, og særligt hvad alle andre så i mig, turde jeg godt prøve at gå ned af den vej – det harmonerede jo ganske godt med min omsorgsfuldhed, venlighed, hjælpsomhed, anerkendelse, osv.”

Et anderledes udgangspunkt for en jobsamtale

“Jeg husker, da jeg skulle til jobsamtale. Jeg havde jo sendt mit Soft Skill CV med som bilag, og det var en smule angstprovokerende at tænke på, at arbejdsgiveren på en måde vidste, hvem jeg var, inden jeg trådte ind i lokalet. Det føles sårbart – at man står sådan lidt fuldkommen overfor arbejdsgiveren fra start. Samtidig tænkte jeg på dengang, jeg selv var leder, og hvor meget jeg ville have værdsat muligheden for at få indblik i, hvem folk var, inden man indkaldte til samtale – så det gav rigtig god mening.

Heldigvis tog hun godt imod det, selvom hun ikke havde set et sådant Soft Skill CV før, og i dag er hun jo min leder, så det gik jo godt altsammen.”

Et arbejde der føles naturligt

“I dag er jeg jo så online underviser. Jeg har fornøjelsen af at undervise folkeskoleelever fra 0. klasse og helt op til udskolingen i naturfag. Jeg tænker meget over det nu, hvor jeg er i arbejde – alt det her med omsorgen, hjælpsomheden og anerkendelsen, og det er jo rigtigt. Det er jo sådan, jeg er! Og ja, jeg kan undervise, fordi jeg kan give den omsorg.

Samtidig kan jeg være mig, og det er jeg jo 100% – jeg er ikke påtaget. Og det er det samme, mit netværk ser. Og omsorgen gør jo noget, når man for eksempel underviser i de små klasser. Der skal man jo netop være opmærksom og lyttende.

For mig har det således haft stor betydning at få kortlagt mine kompetencer udover uddannelse og tidligere erhvervserfaring, og jeg kan klart anbefale andre at udforske deres på samme måde. Det var virkelig øjenåbnende for mig.”

Tina Nørregaard

Author Tina Nørregaard

Kundechef i Praice. Jeg brænder for at sikre vores kunder den bedste og mest udbytterige oplevelse af Praice.

More posts by Tina Nørregaard