Skip to main content

Jeg er godt nok ikke så struktureret, men det går nok. Der er godt nok også en del administration i det her, men jeg gad jo godt arbejde i den her cool virksomhed. Og man siger jo også ofte, at man da bare skal søge en stilling, hvis man gerne vil have den – også selvom man måske ikke møder alle kravene. Lyder tankerækken bekendt?

Vi hakker nogle gange hæle og klipper tæer for at få et job, men lander vi i en stilling, der ikke matcher vores stærkeste soft skills, hvad kan prisen så egentlig være? Det kigger vi nærmere på i det følgende:

1

Energiforbrug og mentalt overskud

Når man skal trække på personlige kompetencer, der ikke falder en naturligt, kan det kræve en betydelig mængde energi og mentalt overskud at udføre opgaverne. Derfor kan man ofte føle sig mentalt udmattet og drænet ved dagens slutning på grund af den ekstra indsats, det krævede at nå i mål med arbejdet.
2

Manglende motivation og engagement

Den øgede træthed, der følger med at arbejde uden for ens styrkeområde, kan også påvirke ens motivation og engagement i arbejdet. Når man føler sig udmattet og overvældet, kan det være svært at bevare entusiasmen og fokus på arbejdsopgaverne, hvilket kan påvirke ens præstation og produktivitet.
3

Negativ energi med hjem

At bruge for meget energi på arbejdet kan også have negative konsekvenser, der rækker ud over arbejdstiden. Når man kommer hjem fra arbejde, kan man føle sig for udmattet til at deltage i andre aktiviteter eller tilbringe tid med familie og venner. Gør man det alligevel, kan man opleve, at lunten bliver kortere og man er mere irritabel, hvilket kan påvirke private relationer negativt.
4

Potentiel risiko for underperformance

Når man trækker på kompetencer, der ikke falder én naturligt, kan man på sigt have svært ved at præstere på niveau. Eksempelvis tager det længere tid for en person, der ikke er specielt kreativ, at skulle finde på idéer til nye projekter, kampagner eller lignende. Er man ikke detaljeorienteret, vil man også bruge længere tid på kvalitetssikringsopgaver, og sandsynligheden for "smuttere" er større. Det kan påvirke ikke blot ens arbejdspræstation, men også relationerne på arbejdspladsen, samt potentielt forvirre ens karriereudvikling.
5

Stress og helbredsmæssige konsekvenser

I værste fald kan de ovenstående konsekvenser føre til stress og udmattelse som følge af at arbejde i en rolle, man drænes af, og hvor man måske meget af tiden ender med at føle sig utilstrækkelig og ikke til optimal gavn. Det kan øge risikoen for stressrelaterede lidelser såsom angst, depression og hjertesygdomme, samt underminere ens generelle velvære og livskvalitet.

Det er vigtigt at understrege, at hvor stor en pris man betaler, kommer naturligvis an på, hvor meget man går på kompromis. Der findes nok ikke jobs, hvor alle opgaver matcher 100% med ens soft skills – og det kan være helt fint. Det kan faktisk være positivt at blive udfordret i ny og næ.

De fleste af os oplever nok også periodevise øv-opgaver, som vi immervæk accepterer som værende en del af et job, vi ellers trives glimrende i.

I virkeligheden handler det om at finde en balance. Hvis de fleste opgaver – eller de opgaver der fylder mest i ens job – er dem, der lægger sig op af ens personlige spidskompetencer, betyder det ikke meget. Det er hvis vi går for meget på kompromis, at de ovennævnte konsekvenser kan begynde at blive relevante.

Kender du dine personlige spidskompetencer? Har du et fuldt overblik over hvad du trives bedst med, og hvad der trækker på din energi? Ellers kan du have gavn af en Praice Profil.

Mange jobcentre tilbyder Premium Praice Profiler gratis – ellers er du også velkommen til at oprette en basis Praice Profil. Det kræver blot at du trykker på følgende knap:

Lav din egen profil her
Tina Norregaard

Author Tina Norregaard

More posts by Tina Norregaard