Skip to main content

Stadig flere virksomheder får øjne for at soft skills er betydningsfulde og kan være afgørende for et godt jobmatch. Det er også soft skill-afhængigt, om vi som mennesker trives i et job. Det er derfor det er vigtigt, at man som jobsøger er skarp på sine personlige kompetencer.

Dog er det de færreste, der er lige så skarpe på deres soft skills, som de er på deres hårde kompetencer. Det er ikke overraskende – de er hidtil ikke blevet tillagt lige så stor værdi som de hårde kompetencer, så der er måske ikke tænkt så meget over dem. Samtidig er de personlige og bliver derfor måske anset som værende nogle, man selv ved bedst om og vel sagtens kan identificere.

Helt så nemt er det dog ikke, og derfor kan det være enormt fristende bare at skrive sig ind i det, der står i jobopslaget, eller gætte på hvad arbejdsgiveren vil have. Nogle vælger bare at bruge nogle af tidens populære buzzwords som robust, fleksibel og forandringsparat uden nærmere at definere, hvad det egentlig betyder i den enkelte stilling.

“Det er jo ikke helt løgn, jeg er da alle de nævnte ting”, ville de fleste måske sige. De ville også have ret. Vi er alle både robuste, fleksible og forandringsparate – i en eller anden udstrækning. Vi er også alle venlige, samarbejdende, løsningsorienterede og et hav af andre adjektiver.

Det er bare ikke ligegyldigt, hvad man er MEST. Ellers ville vi jo alle være personligt kvalificerede til enhver given stilling, og det er jo ikke tilfældet. Ej heller ville vi trives i alle jobs, for der er jo immervæk noget, vi er bedre til, og som falder os mere naturligt – og det er præcis de kompetencer, vi skal nå ind til. Det er dem, vi skal kende omkring os selv.

Det er dine soft skills, der gør dig unik

Får man identificeret sine soft skills, sidder man samtidig med nøglen til, hvordan man skiller sig ud fra andre ansøgere i en jobsøgningssituation. Vi lever i en verden, hvor der er rigtigt mange, der har den samme uddannelse. Mange kan måske også matche din erhvervserfaring eller har tilsvarende meritter. Ikke alle har dog din personlighed – og din kombination af soft skills.

Dine soft skills er således nøglen til, hvad der gør dig unik, og den viden kan du bruge til din fordel.

Summen af dit netværk sidder på sandheden

Til gengæld er dette en udfordring, der er til at løse. Vælger man nemlig at indhente input fra sit netværk omkring hvor de ser ens største styrker, er der ret meget indsigt at hente. Hvis man ovenikøbet både kan inddrage venner, familie og arbejdsrelaterede kontakter, får man et indblik i sig selv i flere kontekster. Samlet kan deres input tegne et billede af én som et helt menneske – et 360 graders billede, som vi nogle gange kalder det.

Én måde at gøre det på er ved at oprette en Praice Profil. Uanset om man gør det via en gratis profil eller får adgang til en Premium Profil via eksempelvis sit jobcenter, kan man udforske netop sine personlige kompetencer, både set gennem egne og netværkets øjne.

Netværkets input er ikke ligegyldigt

Hos Praice har vi adgang til at kigge på folks profiler på tværs. Derfor har vi også bevis for, hvor stor en forskel, det gør for en profil.

Vi har tidligere foretaget en analyse, der viser, at hele 86% af de profiler, der er blevet oprettet, får tilført nye og for profilen dominerende personlige kompetencer, som vedkommende selv ikke selv havde angivet.

Dette er ikke nødvendigvis et udtryk for, at man ikke kender sig selv godt nok, men snarere at man i forskellige kontekster trækker på forskellige markante kompetencer. Den indsigt kan være guld værd i forhold til personlig udvikling – og til måske at ane nye karriereveje eller muligheder, man ikke hidtil havde tænkt over. Vi har eksempelvis set eksempler på tagdækkere, der blev pædagogmedhjælpere, geologer der blev online undervisere, osv. Og som siden har berettet, at det faktisk føltes mere som deres kald i livet, end hvad de selv havde troet!

Virksomhederne sætter også pris på input fra netværket

Udover den værdi, det kan tilføre den enkelte, at få kortlagt sine personlige kompetencer – og igen særligt med input fra netværket – er det faktisk også noget, som arbejdsgiverne sætter pris på.

De får nemlig adgang til nemmere at kunne vurdere din personlige profil og om netop du passer ind i deres virksomhedskultur. Samtidig behøver de ikke i samme grad ringe referencer, for hvis du kan dokumentere, at adskillige fra dit netværk har fremhævet de nævnte kompetencer om dig, så vejer det ret tungt og bevidner, at der nok er noget om snakken.

Vil du prøve selv?

Måske du har lyst til selv at prøve at udforske dine soft skills? I så fald kan du oprette din egen gratis profil via nedenstående link.

Alternativt kan du også forhøre dig i dit lokale jobcenter – vi samarbejder med over halvdelen af landets jobcentre, der gerne tilbyder dig gratis Premium profiler.

Vi ønsker dig held og lykke med det – og håber du finder indsigten værdifuld.

Opret din egen profil her
Tina Nørregaard

Author Tina Nørregaard

Kundechef i Praice. Jeg brænder for at sikre vores kunder den bedste og mest udbytterige oplevelse af Praice.

More posts by Tina Nørregaard