Skip to main content

Når det kommer til at tiltrække de rette ansøgere til en stilling, er det afgørende at være lige så tydelig omkring forventninger til personlige kompetencer som til hårde kompetencer.

Mens hårde kompetencer, såsom uddannelse og erfaring, kan være vigtige, kan man ikke undervurdere betydningen af de såkaldte “soft skills.” Det er ofte sidstnævnte, der i sidste evne afgør, om kandidaten får succes i stillingen.

I denne blog tilbyder vi nogle af vores bedste tips til at tiltrække de rette ansøgere:

1

Kortlæg dine medarbejderes soft skills

Før du begynder at formulere dit jobopslag, er det en god idé at kortlægge de personlige kompetencer, der allerede findes i dit team. Identificer de soft skills, der har bidraget til succesen hos dine nuværende medarbejdere. Dette kan omfatte egenskaber som kommunikationsevner, teamarbejde, problemløsning, kreativitet og lederskab. Ved at have et klart billede af de egenskaber, der allerede trives i din virksomhed, kan du bedre definere, hvilke kompetencer du leder efter hos nye ansøgere.
2

Vær knivskarp i dit jobopslag

Når du skriver dit jobopslag, er det vigtigt at være ekstremt tydelig og specifik omkring de personlige kompetencer, du søger hos ansøgerne. Brug præcise og klare ord, der beskriver de egenskaber, der vil være afgørende for succes i stillingen. Vær ærlig og undgå overfladiske vendinger. Jo mere præcist du formulerer dine forventninger, jo mere sandsynligt er det, at de rette kandidater kan identificere sig med jobopslaget og søge stillingen.
3

Fremhæv virksomhedskulturen

Udover at beskrive de ønskede personlige kompetencer, er det også vigtigt at give ansøgerne en fornemmelse af virksomhedens kultur og værdier. Forklar, hvad der gør din virksomhed unik, og hvordan du prioriterer visse soft skills i dit arbejdsmiljø. Dette vil hjælpe de rette ansøgere med at forstå, om de vil passe godt ind i virksomheden og trives i rollen.
4

Inddrag og evaluer kandidatens soft skills under jobsamtalen

Når du har modtaget ansøgninger og indkaldt kandidater til samtale, er det vigtigt at inkludere spørgsmål, der giver dig mulighed for at vurdere deres personlige kompetencer. Bed ansøgerne om at give eksempler på, hvordan de har brugt deres soft skills i tidligere arbejdssituationer - og udfordr gerne både styrker og ulemper ved netop de soft skills, de fremhæver.
5

Få kandidaternes soft skills valideret

Ifølge en analyse fra konsulenthuset Ballisager er op mod 25% af mennesker, der tager en form for personligheds- eller adfærdstest, tilbøjelige til at udfylde den med de svar eller karaktertræk, som de tror, at du som arbejdsgiver ønsker dig - snarere end hvad de reelt identificerer sig med. Bruger du således profileringsværktøjer, så vælg et med netværksvalidering. Alternativt anbefaler vi at ringe referencer blandt kandidatens tidligere arbejdskontakter.

Har du brug for inspiration til, hvordan du kan arbejde mere aktivt med soft skills i din rekrutteringsproces, deler en af vores kunder ud af deres erfaringer her:

Læs hvordan Andersen Biler arbejder med soft skills her
Tina Nørregaard

Author Tina Nørregaard

Kundechef i Praice. Jeg brænder for at sikre vores kunder den bedste og mest udbytterige oplevelse af Praice.

More posts by Tina Nørregaard