Skip to main content

Vidste du, at hele 92% af arbejdsgiverne siger, at soft skills betyder ligeså meget eller mere end en ansøgers hard skills, altså faglige kompetencer (uddannelse og erhvervserfaring)? Det viser et LinkedIn Global Study.

En tilsvarende LinkedIn Global Talent Trend-analyse viser, at 89% af fejlansættelser skyldes et mismatch i soft skills, hvor man har ansat en ansøger, hvis soft skills ikke matchede dem, som var de afgørende for succes i ansættelsen.

I lyset af disse tal og statistikker er det klart, at arbejdsgivere lægger stor vægt på netop soft skills, når de ansætter nye medarbejdere. Af samme grund er det vigtigt, at du er skarp på netop dine soft skills, når du går til jobsamtale. Formår du det, er dine soft skills til gengæld også din nøgle til at skille dig ud fra de andre ansøgere.

Her er nogle tips til at præsentere dine soft skills på en overbevisende måde under en jobsamtale:

Hav på forhånd identificeret dine stærkeste soft skills

Opret eksempelvis en Praice Profil eller få på anden måde sat ord på dine skarpeste, personlige styrker. Er du i tvivl undervejs, kan du med fordel inddrage dit netværk i processen - så får du samtidig et 360º indblik i, hvordan andre opfatter dig.

Vær forberedt på at diskutere dine soft skills

Forbered dig på forhånd ved at overveje, hvilke soft skills der er mest relevante for den specifikke stilling, du ansøger om. Brug derefter tid på at tænke på eksempler fra dit tidligere arbejde eller liv, hvor du har demonstreret netop disse soft skills.

Brug konkrete eksempler

Når du diskuterer dine soft skills, skal du give specifikke eksempler på, hvordan du har anvendt dem i praksis. For eksempel, hvis du er kendetegnet ved at være meget struktureret, kan du give et eksempel på, hvordan du var i stand til at samle trådene i et komplekst projekt i en sådan grad, at det gav et brugbart overblik, som også andre kunne tilgå.

Vær ærlig

Det er vigtigt at være ærlig om dine soft skills. Hvis du prøver at fremstå som noget, du ikke er, kan det arbejde imod dig i sidste ende, og så kan du havne i statistikken med de 89% fejlansættelser. Det er hverken du eller arbejdsgiveren tjent med.

Vær proaktiv

Vær proaktiv og vis, hvordan du vil anvende dine soft skills i den nye stilling. For eksempel, hvis du har stærke lederegenskaber, kan du fortælle, hvordan du vil motivere og lede teamet i din nye rolle.

Vær selvsikker

Vær selvsikker, når du taler om dine soft skills, og vis, at du tror på dine evner. Hvis du kan overbevise arbejdsgiveren om, at du har de rette soft skills til jobbet, kan det give dig en fordel i forhold til andre kandidater.

Har du oprettet en Praice Profil, har du adgang til en skræddersyet Jobsamtalerapport for netop dig og dine soft skills. I denne kan du også se eksempler på spørgsmål, som en arbejdsgiver kan finde på at stille ud fra de soft skills, du udviser. Er du eksempelvis kendetegnet ved at være meget løsningsorienteret, kan du møde spørgsmålet: “Hvordan vil du håndtere at skulle indgå kompromiser, som du ikke mener er den bedste løsning?”

I sidste ende handler det om at holde øjet på bolden: Jobsamtalen er din mulighed for at vise, at du har de nødvendige soft skills til at udføre jobbet og være en værdifuld medarbejder for virksomheden. Ved at være specifik, ærlig, proaktiv og selvsikker, øger du dine chancer for at imponere arbejdsgiveren og sikre dig jobbet.

Tina Nørregaard

Author Tina Nørregaard

Kundechef i Praice. Jeg brænder for at sikre vores kunder den bedste og mest udbytterige oplevelse af Praice.

More posts by Tina Nørregaard