Skip to main content

Hvordan ser det ud, når afdækningen af soft skills ender med at vise vejen til det næste job for en ledig? Hvad er det præcis, der sker?

Vi bliver løbende beriget med historier herom fra de jobcentre og anden aktører, der arbejder strategisk med kortlægning af ledige borgeres soft skills, når de skal understøtte vejen tilbage til arbejdsmarkedet. Senest har vi haft fornøjelsen af at interviewe Enisa Habibovic, der om nogen har erfaring med netop denne tilgang. Enisa er leder i Samfocus, der siden 2007 har hjulpet borgere fra et utal af kommuner med at finde fodfæste på det danske arbejdsmarked gennem individuelle og specialiserede forløb. Enisa deler her en af sine succeshistorier:

“Jeg husker særligt en kvinde, som på det tidspunkt, vi traf hende, var kommet til Danmark for nogle år tilbage i forbindelse med en familiesammenføring. Hun havde gået i sprogskole. Som vi oftest ser det, når vi arbejder med nydanskere, så havde hun en ret stærk arbejdsidentitet, og hun ville rigtigt gerne byde ind med det, hun kunne, til det danske arbejdsmarked.

Da hun startede i forløb hos os, havde hun været rengøringsassistent i mange år. Det var det, der bød sig på det tidspunkt, hun kom hertil. Hun var ufaglært, og i sit hjemland var hun hjemmegående. Men nu efter mange år i rengøringsbranchen, var hun blevet nedslidt.

Hun kom derfor i forløb hos os i Samfocus, og vi skulle sammen med hende kigge på, hvad hun nu skulle. Hun havde et kæmpe ønske om at udvikle sit danske sprog mere og mestre det bedre, men hun vidste ikke rigtigt, hvad det danske arbejdsmarked havde at byde på til hende.

Der valgte vi at lade hende oprette en Praice Profil. Hendes traditionelle CV bestod primært af rengøring, og det var jo ikke dét, hun skulle tilbage til. Vi måtte derfor kigge på hende med nye og andre øjne. Hvad skulle hun så – hvad pegede hendes personlige kompetencer på?

Hendes Soft Skill CV viste, at hun ville trives godt i jobs, hvor hun var omgivet af andre mennesker, og hvor der måske var noget kundeservice inkluderet. Vi aftalte derfor med hende at køre ud til en række forskellige arbejdspladser, hvor hendes personlige soft skills ville kunne komme godt i spil.

Vi kørte blandt andet ud til nogle dagligvarebutikker, som vi samarbejder med. Her er det nemlig vores erfaring, at man sideløbende med arbejdet har gode betingelser for at kunne udvide sine danske sprogkompetencer, som hun jo gerne ville. Samtidig ville hun dér kunne være social og interaktiv med andre mennesker. Det havde hun både lyst til og mod på at kaste sig ud i.

Hun startede derefter i praktik i en dagligvarebutik, hvor hun skulle sidde bag kassen. Den rolle viste hurtigt at være et fantastisk match for hende! Hun blomstrede rigtigt meget op, hun kom hurtigt op på fuld tid, og hun endte med at blive fastansat. Hun udviklede sit danske og havde mod på at tale med folk – også uden at tænke over, om hun nu kom til at lave en sprogfejl. Samtidig var hun meget vellidt af både kolleger og kunder. Det var virkelig en succeshistorie!”

Samfocus har for vane at kortlægge soft skills i forbindelse med alle deres borgerforløb. “Det hjælper os med på en effektiv måde at finde ind til det menneske, vi sidder overfor – ikke kun som vedkommende ser sig selv, men også som vedkommendes netværk ser dem. Det er en ret givende proces, både for borgeren men egentlig også for os. Og når vi siden skal finde den rette virksomhedspraktik, så er det rart at have reel data til rådighed, der kan understøtte den dialog, vi har med borgeren. På den måde rammer vi oftere plet i de virksomhedspraktikker, vi faciliterer,” forklarer Enisa.

Vil du læse mere om hvordan og hvorfor Samfocus benytter Praice, kan vi henvise til vores tidligere case story herom:

Læs Samfocus' case story her
Tina Nørregaard

Author Tina Nørregaard

Kundechef i Praice. Jeg brænder for at sikre vores kunder den bedste og mest udbytterige oplevelse af Praice.

More posts by Tina Nørregaard